Telerik Academy

Български екип спечели голямата награда от 15 хил. лева на Telerik Hackathon 2014

От: Aneliya Stoyanova | 16 януари 2015

Участници от 7 държави се състезаваха 48 часа за наградния фонд от 24 хил. лева в първия европейски хакатон на „Телерик“ АД 

Български отбор спечели първо място и парична награда от 15 хил. лева (10 хил. долара) на първия европейски хакатон на „Телерик“ АД. Участие в състезанието, което се проведе на 17-19 октомври в София, взеха разработчици и дизайнери от България, Сърбия, Македония, Румъния, Турция, Албания и Великобритания. 

В рамките на Telerik Hackathon 2014 призовият български екип „Cool Apps“ разработи мобилно приложение - алтернатива на хотелите за животни, свързващо собствениците на кучета с временни стопани, които да се грижат за домашните им любимци в тяхно отсъствие. За създаването на приложението само за 48 часа екипът използва Telerik Platform, обединяваща в едно водещи инструменти за разработка на мобилни приложения в „облака“.

„Telerik Hackathon 2014 събра в София изключително талантливи участници от цяла Европа. Високата конкуренция, в комбинация с приятелската атмосфера по време на състезанието и отличната организация, превърнаха събитието в незабравимо преживяване. Като опитни програмисти ние бяхме впечатлени от бързината, с която могат да бъдат разработени приложения за различните видове мобилни устройства и екрани с помощта на Telerik Platform“, сподели Ивайло Йосифов - член на екипа “Cool Apps”.

Втора награда в размер на 7500 лева (5 хил. долара) спечели екип от Сърбия с приложението „52“, улесняващо дарителския процес в помощ на социални инициативи. Името на екипа символизира основната идея на приложението – дарителите да бъдат активни през всички 52 седмици от годината. Потребителите на приложението гласуват за кауза, която най-силно подкрепят, като в края на всяка седмица инициативата с най-висок рейтинг получава акумулираното финансиране. 

Отборът от Великобритания - Sprint Social, си тръгна от Telerik Hackathon 2014 с третата награда от 1500 лева (хиляда долара). Те създадоха приложение, интегрирано с Facebook, чрез което потребителите могат да се съревновават със свои приятели в спортни състезания. Мобилното приложение дава възможност постиженията на участниците да бъдат много точно измервани с помощта на устройство за засичане на движението.

„Очакванията ни за оригинални идеи и функционални приложения с фокус върху потребителското изживяване бяха напълно оправдани по време на Telerik Hackathon 2014. Изключително впечатлени сме как участниците в хакатона създадоха работещи мобилни приложения само за 48 часа, когато това отнема на други разработчици седмици, а дори и месеци. Затова поздравяваме всички участници - те трябва да се гордеят с постиженията си и да се чувстват победители.“, сподели Фарис Суайс, главен технически директор в „Телерик“ АД.

Telerik Hackathon 2014 e първият европейски хакатон на „Телерик“ АД, който се проведе от 17 до 19 октомври в София. Разработчици и експерти с интерес към мобилните технологии от България и Европа разполагаха с 48 часа да създадат следващото революционно приложение с помощта на платформата Telerik Platform.

Всички приложения се оценяваха по три основни критерия -  потребителско преживяване, иновация и практичност. В журито на Теlerik Hackathon 2014 участваха 30 изявени специалисти, сред които Фарис Суайс, главен технически директор в „Телерик“ АД, Шон Уилдермут, дванадесетократен Microsoft MVP, Дуарте Енрикес, главен технически директор в Seedrs, Любен Белов, управляващ съдружник, Launchub, Павел Илиев, вицепрезидент „Облачни услуги“ в „Телерик“ АД, Бърк Холанд, директор „Връзки с разработчици“ в „Телерик“ АД, Марсел Леви, Криейтив директор, Noble Graphics и Стоян Илчев, директор „Продукция“ в Деспарк.