Telerik Academy

От световен шампион по гейминг до софтуерен инженер

От: Aneliya Stoyanova | 09 юни 2015

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на „Академията на Телерик

Визитка 
Име: Здравко Георгиев
Обучение в „Академията на Телерик“: „Софтуерна академия на Телерик“ – сезон 2013 - 2014
Професионална реализация: Софтуерен разработчик в Telerik, a Progress Company – екип на „Академията на Телерик“

Какво е общото между гейминга и програмирането
По-голямата част от професионалния живот на Здравко Георгиев преминава в две сфери, много различни от софтуерното инженерство – професионален покер и гейминг. „Като всеки млад човек, първото нещо, за което използвах компютъра, беше да играя игри. Впоследствие видях, че геймингът ми се отдава и започнах да гледам на него като на професия“, споделя Здравко. Той допълва, че двете сфери имат много общи неща като логическо мислене и умения.

WCG_2003_Winners

Здравко Георгиев (в средата) става световен шампион по WarCraft III през 2003 г. в Южна Корея

За да осъществи мечтата си да бъде най-добрият геймър, Здравко се мести в Южна Корея, където се състезава за отбора на Intel Корея. През 2003 г. става световен шампион по WarCraft III. „Геймингът е развлекателен спорт, носещ радост и забавление на милиони фенове по цял свят. Чувството да те спрат фенове на улицата за автограф и снимка е несравнимо“, споделя той. Какво е общото между гейминга и програмирането? „И двете изискват логическо мислене, за да се практикуват на високо ниво. И двете не се подчиняват на географски ограничения. Съвсем спокойно мога да седна вкъщи пред компютъра и да играя StarCraft с играч в Китай или пък Америка. Същото важи и за програмирането“, обяснява Здравко. В кариерата си на професионален геймър е играл и за някои от най-големите отбори по електронен спорт в Европа. Здравко е завършил „Администрация и управление" в НБУ.

Най-ценното умение, придобито в „Софтуерната академия на Телерик“
Преди да започне да учи в „Софтуерната академия на Телерик“, Здравко няма никакъв опит в програмирането. Той споделя: „Академията на Телерик" ми даде всичко, с което разполагам като знания в областта на програмирането. Придобих много умения за работа в екип – например как се подхожда към голям проект, по който работят повече хора“. Почти всеки курс в програмата на инициативата включва отборен проект, който цели да доближи курсистите до реалната работна среда. „Най-ценното, на което ме научи „Академията на Телерик“,  е умението да уча, да търся и да намирам информация. Това е нещо, което вярвам ще ми служи цял живот“, допълва той. 

Zdravko_Georgiev

В „Софтуерната академия на Телерик“ Здравко харесва още съвременните методи, темпото и нивото на обучение в програмата. Особено ценни за него са приятелствата, които създава в курсовете. „Една от най-ценните „придобивки", с които човек си тръгва от инициативата, са създадените контакти. С част от бившите - а част от тях по стечение на обстоятелствата са и настоящи - мои колеги се събираме и излизаме да се повеселим през уикенда“, споделя той. 

Веднага след като завършва „Софтуерната академия на Телерик“, Здравко се присъединява към екипа на инициативата като софтуерен разработчик. Той работи по създаването на нови функционалности и подобряването на вече съществуващите в онлайн системата на „Академията на Телерик“. 

Няколко съвета към настоящите курсисти
За да се реализира успешно и да вземе максимума от обучението си в „Софтуерната академия на Телерик“, всеки курсист трябва да има ясна представа какво иска да постигне. „Бих посъветвал настоящите курсисти да дават всичко от себе си в обучението. Звучи клиширано, но в „Академията на Телерик“  човек може да получи изключително много, ако даде много от себе си“, обобщава Здравко.