Telerik Academy

Медали за учениците от „Алго академията на Телерик“ от Балканиадата по информатика

От: Aneliya Stoyanova | 07 юли 2015


България се нареди на първо място в класацията по отбори и общ брой точки


Българските ученици отново показаха, че са едни от най-добрите по алгоритмично програмиране в света. Двата отбора на страната ни спечелиха общо 2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала на Балканската олимпиада по информатика (Балканиада), която се проведе от 28 юни до 3 юли в Русе. Те се състезаваха с ученици от 11 държави от региона.

Всички шампиони от първия отбор на България са редовни участници в „Алго академията на Телерик“. Христо Венев и Енчо Мишинев спечелиха златни медали, Даниел Атанасов – сребърен, а Кристиян Цъклев, който отскоро е част от екипа на „Академията на Телерик“ – бронзов. Ръководители на отбора са Евгений Василев, преподавател в „Детската академия на Телерик“ в София, и Стоян Капралов. Отличията на четиримата състезатели нареждат България на първо място в класирането по отбори.

Вторият български отбор също се представи отлично. Андрей Лалев спечели сребърен медал, двамата участници в „Алго академията на Телерик“ – Иво Дилов и Виктор Терзиев – бронзови, и Валентин Борисов – също бронзов. 

Успехите на отборите ни за пореден път показват, че България продължава да бъде водеща сила в подготовката на силни програмисти на световно ниво. В Балканската олимпиада по информатика  участваха ученици от България, Гърция, Турция , Румъния, Кипър, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна гора и Сърбия.