Telerik Academy

Запознайте се с трейнърите в „Академията на Телерик“: Виктор Цветков

От: Aneliya Stoyanova | 05 юли 2016

Познавате ли технологичните трейнъри в „Академията на Телерик“? Те създават и изнасят лекциите в курсовете, организират изпитите и екипните проекти и подготвят курсистите за професията на софтуерния инженер. С опита си и индивидуалния подход към всеки, от преподаватели те се превръщат в ментори и имат най-голяма заслуга за успеха на курсистите. Този месец стартираме рубриката „Запознайте се с трейнърите“, за да ви представим с всеки един от тях. Започваме с Виктор Цветков, който, въпреки че е отскоро в трейнърския екип, е отдавна част от Progress и има дългогодишен опит в сферата на софтуерното инженерство.  

Представи се накратко. Кога се присъедини към „Академията на Телерик“ и съответно към Progress?
Завършил съм ФМИ в Софийския университет със специалност „Информатика“. С програмиране се занимавам от 10 години, като последните осем от тях професионално. Към екипа на „Академията на Телерик“ се присъединих на 1 юни 2016 г. Хобитата ми са да играя тенис на маса и шахмат.

В Progress започнах работа през 2010 г., като преди това бях преминал първите 2 месеца от пилотния сезон на „Софтуерната академия на Телерик“. През първите две години бях част от DevTools дивизията и по-конкретно от XAML екипите, където се занимавах с разработката на контроли и компоненти за WPF и Silverlight. През 2012 г. решихме да участваме в състезание за разработка на приложения за новата WinRT платформа на Microsoft и аз бях част от екипа, чието приложение спечели голямата награда. През 2013 г. заедно с няколко други колеги започнахме разработката на система за управление на човешките ресурси в Telerik (вече Progress), което впоследствие прерасна в екип, който беше ръководен от мен и се занимаваше с разработката и разширяването на тази система, базирайки се на нуждите на компанията. В края на 2014 г., когато Telerik беше придобита от Progress, се появи нуждата да бъде мигриран и пренаписан уебсайтът на Progress – www.progress.com. Сформирахме екип, който под мое ръководство успешно мигрира сайта, използвайки нашия продукт Progress Sitefinity CMS. 

Viktor_Tsvetkov

С какво те привлече „Академията на Телерик“?
Идеята за предаване на знания на други заинтересовани хора винаги е било нещо, което ме е вълнувало и ме е карало да се раздавам на 100%, когато го правя. През годините съм помагал и преподавал различни предмети на моите съученици и състуденти, което впоследствие прерасна и във водене на лекции към изборни курсове във ФМИ. „Академията на Телерик“ беше логична стъпка в моя професионален опит, защото издига опита в преподаването, който съм натрупал през годините, на едно професионално ниво и реално превръща хобито ми в професия.

Какво харесваш най-много в професията на технологичния трейнър? 
Фактът, че мога да помагам на хората да научават нови и полезни за тях неща. Да видя пълна зала с хора, които имат желание да се учат и остават дори вечер късно след лекции да задават въпроси, защото искат да станат по-добри в това, с което са се захванали - това е чувство, което ме прави щастлив и ме вдъхновява да давам най-доброто от себе си. Също така това, че можеш и реално влияеш на съдбите на хората, които стоят срещу теб, те прави по-отговорен и организиран и изисква пълно себераздаване. Като допълнителен плюс за всеки един трейнър трябва да добавим факта, че най-бързият и ефективен начин да станеш добър в нещо е като го преподаваш. Ние имаме уникалната възможност, както да помагаме на другите да стават по-добри, така и ние самите да се усъвършенстваме с всеки изминал ден.

Дай пример за концепция, подход или начин на мислене от софтуерното инженерство, който е приложим и в живота? Всъщност кое е най-важното нещо, което курсистите научават от софтуерното инженерство?
Една от най-важните концепции, които се опитваме да предадем на нашите курсисти и която е приложима в реалния живот, е абстрактното мислене. Да мислиш чрез абстракции, да мислиш как нещото, което правиш, трябва да бъде лесно поправимо и надградено вбъдеще, е подход, който би ти помогнал в най-различни сфери на живота. Един от примерите, които обичам да давам, е свързан със сешоарите в повечето хотели – тези, които не са включени в контакт, а кабелът им директно влиза в стената и не могат да бъдат заменени лесно. Какво правим, ако се появи повреда в такъв сешоар? Спираме тока в помещението, разбиваме стената, заменяме сешоара и отново зазидаме новия сешоар в стената. И така до следващия път, когато се развали. За да се улесни този процес, хората са измислили абстракцията контакт. Човек лесно може да си включи сешоара в него и ако се развали, просто го изключва и го заменя с друг. Освен това този контакт може да бъде използван и за телефони, лаптопи и всякакви други устройства. Това е начинът на мислене, който се опитваме да предадем на нашите курсисти – как да правят нещата лесно поправими и лесно преизползваеми. Накратко - учим ги как да правят правилните неща по правилния начин.

Какви качества и умения са нужни, за да стане човек добър програмист?
Най-важните качества, които са нужни на един човек, за да стане добър програмист, са упоритост и логическо мислене. Колкото повече човек развива тези две качества, толкова по-голяма е вероятността да бъде успешен в нашата професия.

В момента тече предварителен прием за осмия сезон на „Софтуерната академия на Телерик“. Какво ще кажеш на тези, които още не са кандидатствали?
„Софтуерната академия на Телерик“ е уникална инициатива, която дава възможност на хората безплатно да научат нещо ново, което след това да стане тяхна професия. Човек може единствено да спечели, присъединявайки се към „Софтуерната академия на Телерик“. Ако впоследствие реши, че това не е за него, най-малкото ще се е запознал с нови и готини хора.