Telerik Academy
Skip Navigation LinksЗа нас / За Академията на Телерик

За „Академията на Телерик“

Какво правим?

„Академията на Телерик“ е частна образователна организация. Тя предоставя съвременно практическо обучение, което помага на деца, ученици, студенти и специалисти от различни области да се подготвят за дигиталното бъдещете. 

„Академията на Телерик“ стартира през 2009 г. като инициатива на Telerik. Първият сезон стартира с 96 курсисти като метод за подготовка на кадри за компанията. Само няколко години по-късно иницитивата започва да обучава безплатно ученици, студенти и хора от цялата страна, като им предоставя необходимите знания и умения за успешен кариерен старт в глобалната ИТ индустрия. От началото на 2017 г. „Академията на Телерик“ се отделя като независима организация, ръковедена от четиримата основатели на Telerik, Бойко, Яръмов, Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Христо Косев.

„Академията на Телерик“  включва пет инициативи:

 • „Софтуерна академия на Телерик“; едногодишна присъствена програма по софтуерно инженерство за студенти и специалисти от различни области с интерес за кариера в ИТ индустрията. Включва курсове по C#, HTML, CSS, JavaScript, ООП, качествен програмен код и софтуерни технологии. Всички курсове от обучението се предлагат и онлайн.

 • „Училищна академия на Телерик“ –  обучителна програма по разработка на софтуер за ученици между 14-19 години.

 • „Детска академия на Телерик“ – национална образователна инициатива за обучение на ученици от 10 до 12 години по програмиране. Включва две учебни направления: алгоритмично програмиране и разработка на игри. От февруари 2016 г. инициативата организира съвместно с CoderDojo България и Дигиталната Национална Коалиция Dojo@TelerikAcademy - безплатни работилници по програмиране за деца от първи до трети клас.

 • Telerik Digital Academy – инициатива с фокус върху дигиталните технологии. Стартира на 9 май 2016 г. с първия в България безплатен интегриран курс по дигитален маркетинг в сътрудничество с Google. Как ни оценяват?

„Академията на Телерик“ е носител на редица награди за принос към обществото и ИТ индустрията в България. Организацията е многократно отличавана за иновативния си подход към обучението по софтуерно инженерство.

 • Първо място в категория „Обществена дейност“ на Forbes Business Awards (2012 г., 2016 г.)

 • Първо място в категория „Инвеститор в знанието“ на годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (2013 г., 2016 г.)

 • Награда за „Новаторство в обучението по програмиране в България“​ от технологичното издание Computerworld България за Бойко Яръмов, съосновател на Telerik, и директор на „Академията на Телерик“ (2016 г.)

 • Награда „Иноватор на годината“ в конкурс „Мъж на годината“, организиран от националното Дарик Радио, за Бойко Яръмов, съосновател на Telerik, и директор на „Академията на Телерик“ (2016 г.)

 • Отличие за „Новатор в образованието“ от образователния сайт Uchi.bg (2014 г., 2016 г.)

 • Победител в категория „Социално отговорна компания“ на Best in Bizz Awards (2013 г.)

 • Образователна награда от БАИТ (2012 г.)

 • Награда за корпоративна и социална отговорност от БАИТ (2012 г.)


Как стигнахме до тук?

От 2009 г. насам „Академията на Телерик“ ежегодно предоставя безплатни практически обучения в сферата на технологиите на хиляди български ученици, студенти, начинаещи софтуерни инженери и специалисти по дигитален маркетинг.

Основни етапи и постижения Година
„Академията на Телерик“ стартира първото издание на програмата „Софтуерна академия на Телерик“, осигурявайки интензивна практическа подготовка на 96 начинаещи софтуерни инженера
февруари 2010  г.
Допълнителни безплатни курсове по програмиране, извън програмата „Софтуерна академия на Телерик“, започват да се водят в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и в „Академията на Телерик“. Обученията са достъпни за всички желаещи в присъствена и онлайн форма
февруари 2010  г. 
Второто издание на „Софтуерната академия на Телерик“ печели още по-широк интерес. В програмата се включват 115 участници, а 40 от завършилите започват работа в Телерик като  “Junior .NET Developer”, “Junior QA Engineer” и “Junior Developer Support Engineer”
октомври 2010 г.
Започваме изцяло нова инициатива - „Училищна академия на Телерик“, която подготвя гимназиални ученици от цялата страна за Националната олимпиада по информационни технологии. Днес в „Училищната академия на Телерик “ се обучават най-будните ученици от страната и всички първенци в НОИТ
октомври 2010 г.
За първи път стартира „Детска академия на Телерик“ за ученици от 4-ти до 6-ти клас. Откриваме десетки школи по програмиране в страната, в които се обучават над 400 деца.
септември 2011 г.
„Софтуерната академия на Телерик“ удвоява курсистите си. Малко над 300 човека започват безплатното си обучение, сред които шампиони от национални и международни състезания по информатика и ИТ. 
октомври 2011 г.
Отварят врати две нови, модерно оборудвани учебни зали на „Академията на Телерик“ с общ капацитет над 300 седящи места, които да поберат нарастващия брой курсисти
ноември - декември 2011 г.
Курсът по „Уеб дизайн с HTML5, CSS3 и JavaScript“ приковава вниманието на близо 3000 човека, 300 от които получават възможност да посещават лекциите на живо
февруари 2012 г.
В портфолиото от безплатни обучения на „Академията на Телерик“ се включва още една страхотна инициатива: тренировки по състезателно програмиране - „Алго академия на Телерик“, която подготвя ученици и студенти за национални и международни състезания по информатика. 
февруари 2012 г.
Малчуганите от „Детска академия на Телерик“ печелят своите първи медали от Националната олимпиада по информатика. Възпитаниците на инициатовата формират 70% от състезателите по програмиране във възраст 4-6 клас и обират медалите във финалния кръг на НОИ – група Е
май 2012 г.
Организаторите на XXVIII Национална олимпиада по информатика връчват специална грамота и златен медал на „Академията на Телерик“ за приноса на инициативата в развитието на състезателното програмиране
май 2012 г.
Над 1000 човека стартират своето безплатно обучение в „Софтуерна академия на Телерик“. Курсистите се подготвят присъствено в рамките на една година, за да започнат работа като софтуерни инженери.
октомври 2012 г.
Заради високия интерес към обученията на „Академията на Телерик“, врати отваря нова, още по-модерно оборудвана зала - Ultimate. Залата е с капацитет 180 седящи места.
февруари 2013 г.
За първи път „Софтуерната академия на Телерик“ стартира и пролетен прием в програмата, специално посветен на работещите. Над 600 човека се обучават онлайн и присъствено в удължената програма за подготовка на софтуерни инженери.
април 2013 г.
„Академията на Телерик“ стартира нова инициатива - Telerik Academy Plus - безплатни семинари по софтуерно инженерство за опитни специалисти. юни 2014 г.
Още 500 нови курсисти се включват в петия сезон на „Софтуерната академия на Телерик“. октомври 2014 г.
Първото проучване  сред всички, преминали поне 70% от присъствената ни програма, доказва големия принос на „Софтуерната академия на Телерик“ към професионалната реализация на курсистите.  октомври 2014 г.
Второто проучване сред завършилите сезон 2012-2013 на „Софтуерната академия на Телерик“ показва, че 97% от бившите курсисти днес работят в софтуерната индустрия. Почти половината намират работа още докато се обучават в „Академията на Телерик“ или само в рамките на месец след края на програмата. ноември 2014 г.
Започва шестият сезон на „Софтуерната академия на Телерик“ с близо 700 нови курсисти.  януари 2015 г.
„Детската академия на Телерик“ разширява програмата си с безплатни работилници по програмиране за деца от първи до трети клас, организирани съвместно с CoderDojo България и в партньорство с Дигиталната Национална Коалиция. февруари 2016 г.
Стартира седмият сезон на „Софтуерната академия на Телерик“. март 2016 г.
Започва Telerik Digital Academy - първият в България безплатен интегриран курс по дигитален маркетинг в сътрудничество с Google. май 2016 г.
Стартира осмият сезон на „Софтуерната академия на Телерик“. октомври 2016 г.

Контакти

Вашите въпроси относно „Академията на Телерик“ можете да зададете по email: info@telerikacademy.com или във Facebook страницата ни:

Вижте пълните контакти на „Академията на Телерик“.

Ключови думи: безплатно, обучение, курсове, програмиране, разработка на софтуер, академия, академия на телерик, екип, история